Koncepció

Ez a honlap azért született, hogy az operákat népszerűsítse, magyarázza, érthetővé tegye, és megszerettesse azokkal is, akik eddig idegenkedtek ettől a komplex műfajtól. Ennek érdekében egy sajátos metodikát találtam ki: minden darabnál a partitúrában időrendben egymás után következő jeleneteket, áriákat, instrumentális részeket olyan sorrendben mutatjuk be, elemezzük, ahogyan a néző is találkozik vele. Nincsenek elnagyolt leírások, amik miatt a néző a fél felvonást is tanácstalanul üli végig, mert nem világos, ki kicsoda és miért csinálja, amit csinál. Életszerű jellemelemzésekkel, magyarázatokkal tesszük teljesen érthetővé a cselekményt, a szereplők érzelmeinek, gondolatainak, tetteinek mozgatórugóit. Világossá fog válni, hogy az operák világa nem egy irreális közeg valószerűtlen figurákkal és logikátlan cselekményekkel, hanem a mai ember által is megérthető, átlátható, átérezhető és élvezhető történetekről van szó.

Az egyes operák történeteinek, figuráinak megértéséhez ismertetjük a kor és a helyszín jellemzőit, hogy a történet erős alapot kapjon. Elengedhetetlen annak a ténynek a szem előtt tartása, hogy az énekesek, akik egy-egy szereplő bőrébe bújnak aznap estére, esetleg egyáltalán nem hasonlítanak külsőleg magára a szereplőre. Ennek nagyon egyszerű oka van: sok főszereplő olyan fiatal, amilyen fiatalon még nem is lehet kész egy operaénekes. Igen, találkozni fogunk teltidomú, negyvenes-ötvenes énekesnőkkel, akik aznap sanyarúsorsú húszéves lányt játszanak, vagy köpcös, alacsony, idősödő tenorokkal, akik épp egy vékony, huszonegynéhány éves legényt alakítanak. Ettől el kell tudni vonatkoztatni. Sokkal jobban járunk, ha hangi adottságok és szakmai erények alapján osztják a szerepeket, minthogy a vonzó látvány ára a rosszabb zenei és színészi minőség legyen.

A korszakismertetőket - bár tartalmaznak olyan kifejezéseket, melyeket a laikusok esetleg nem ismernek -, igyekeztünk olyan lényegretörően megírni, hogy a megértést segítsék, s közelebb vigyék az opera műfajához az olvasót.

Az operák történetei, szituációi, konfliktusai és szereplői nem múltbaveszőek, nem elavultak, nem távoliak, hanem nagyon is aktuálisak, mert csak a tudomány és a technika fejlődik, a divat változik, az emberek évszázadok óta ugyanolyanok. Az operák segítenek megérteni embertársainkat és önmagunkat: lehetőséget nyújtanak fejlődésünkhöz, miközben nagyszerű zenéket is hallgathatunk.